Hansa Medical – Uppdatering och investerarträff


Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/aktiegruppen.se/public_html/wordpress/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1997

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/aktiegruppen.se/public_html/wordpress/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 1997

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/aktiegruppen.se/public_html/wordpress/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 2009

Warning: Illegal string offset 'status_txt' in /var/www/aktiegruppen.se/public_html/wordpress/wp-content/plugins/share-and-follow/share-and-follow.php on line 2026

Det var nu längesedan bolaget publicerade någon matnyttig information och nu känns det som lugnet före stormen. Jag var på investerarträffen i Stockholm som ägde rum nu den 20:e oktober och där sa VD Emanuel Björne angående HMD-301 att ”Vi hoppas väldigt snart kunna presentera resultatet”. Detta syftar alltså på den pågående studien för HMD-301 som är en biomarkör för att diagnostisera patienter som ligger i riskzonen för att utveckla tillståndet svår sepsis.

Utöver detta repeterade Emanuel att om studien faller väl ut och marknaden nås som planerat kommer bara detta projekt att ”finansiera Hansa Medicals verksamhet flera gånger om” och poängterade att deras förbränningstakt ligger omkring 25 miljoner kronor per år. Flera syftar rimligtvis på minst tre och bolaget räknar således med minst 75 miljoner kronor per år i royaltyintäkter från HMD-301. Detta är mer än bolagets värdering på börsen idag.

Emanuel beskrev kortfattat hur man uppskattat behovet av HMD-301. Här framgick klart och tydligt att man har gjort en defensiv uppskattning. Uppskattningen bygger på antalet fall och därmed inte på att patienter som är i riskgruppen kan få ligga under bevakning och där få göra flera tester. Den tar heller inte hänsyn till att en person som testats positiv alltid får göra minst ett test till. Bara där sker rimligtvis en dubblering av den prognostiserade marknaden för HMD-301.

Emanuel bekräftade att HMD-301 kan börja säljas i princip omgående efter att positiva studiedata erhållits. Det rör sig endast om en månad väntan eller två.

Som ni säkerligen vet har Hansa Medicals ena partner Alere köpt upp deras andra partner Axis-Shield. Jag tog mig friheten att fråga Emanuel om hur han såg på förvärvet. Han såg detta som ett bra sätt att vidga sina distributionskanaler för HMD-301. Han såg alltså mestadels positivt på saken och det enda negativa han kunde komma på var att det fanns en risk att nu bli nedprioriterade. Detta var dock ingenting han hittills märkt av och han hade svårt att tro att så skulle bli fallet.

Angående anti-alpha-11 sa Emanuel att en upfrontbetalning kommer att komma den dagen de hittar en lämplig läkemedelskandidat och storleken på denna kommer att vara betydande. När jag frågade vad han menade med betydande fick jag som svar att det var mångmiljonbelopp men att han inte kunde gå in djupare på det. Han berättade även att Hansa Medical kommer att finna denna kandidat innan första halvåret 2012 gått ut.

Sist men absolut inte minst har vi IdeS. Här pågår toxikologistudien för fullt och Fas1 beräknas starta i maj/juni 2012 följt av Fas2 under 2013. Marknaden för IdeS sa Emanuel som bekant var ”flera miljarder kronor”.

Nu väntar vi alla med spänning på resultat från den pågående multicenterstudien för HMD-301 och ett positivt utfall borde ge ett rejält kurslyft då detta innebär att bara den produkten är värd mer än bolaget vid rådande värdering. För att kommentera Emanuel får jag säga att han gav ett väldigt självsäkert intryck och han kändes väldigt komfortabel när han talade om framtiden och det stundande resultatet.

/ Richard Kilander